Premiärminister Meloni stämmer ytterligare journalister. Foto: FABIO FRUSTACI/EPA

Fler journalister i Italien stäms för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i november stämde Italiens premiärminister, Giorgia Meloni, författaren och journalisten Roberto Saviano för ärekränkning. Nu stämmer premiärministern även en reporter och en redaktör på tidningen Domani för förtal, skriver tidningen Journalisten. 

Stämningen rör en artikel som publicerades förra året då Giorgia Meloni var parlamentsledamot och ledare för nationalkonservativa Italiens bröder. Giorgia Meloni är sedan valet i höstas landets premiärminister. 

I artikeln avslöjades att Meloni försökt få den italienska covidkommissionären att köpa in skyddsmasker till sjukhus från ett företag som drivs av affärsmannen Fabio Pietrella, som även han var parlamentsledamot för Italiens Bröder.  

Stämningen mot de två journalisterna Emiliano Fittipaldi och Stefano Feltri har kritiserats av såväl Internationella pressinstitutet som Europeiska journalistfederationen vilka också har krävt att förtalsstämningen dras tillbaka och att det italienska parlamentet reformerar landets förtalslagstiftning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.