Syriska musikern Omar Souleyman är en av de som blivit nekade visum till Sverige. Foto: Terje Bendiksby

Nekade kulturbesök: En återkommande trend

Uppdaterad
Publicerad

Två iranska konstnärer nekas visum för att gästa konstmässan Supermarket i Stockholm. Men det är inte första gången det händer. De senaste åren har flera konstnärer och andra kulturutövare blivit nekade att besöka Sverige.

För två år sedan var den iranska konstnären Mona Aghababaee inbjuden att ställa ut på konstmässan Supermarket. Men precis som de två konstnärer som nu nekas inträde i Sverige i samband med årets mässa, nekades Mona Aghababaee för att hon var ”ung, ogift och hade inga barn”. Förhållanden som ansågs innebära att hon inte hade anledning att återvända till sitt hemland.  

I mars 2016 var den syriska konstnären Diala Brisly bokad som en av huvudtalarna på dokumentärfestivalen Tempo. Hon nekades också inresa i Sverige med anledningen att hon kanske inte skulle vilja åka hem igen.

– Jag vet vad folk tror om oss här. Ärligt talat, om du undrar hur det här känns är jag riktigt, riktigt arg. Jag behandlas som en kriminell, sa hon då till Kulturnyheterna.

Nekats inresa vid två olika tillfällen

Den internationellt erkände syriske musikern Omar Souleyman har fått avslag på två separata visumansökningar för att genomföra konserter i Sverige. År 2013 skulle han spela på Stockholm Music and Arts men nekades inresa. Efter överklagan ändrade sig dock det svenska konsulatet i Istanbul och gav honom visum så att han istället kunde spela på Way Out West i Göteborg.

År 2016 var det dags igen. Omar Souleyman skulle spela på Fasching i Stockholm, men den här gången nekades hans keyboardist visum. Efter en överklagan omprövades dock beslutet och spelningen kunde genomföras som planerat.

För Ashkan Zahraei och Alireza Fatehieboroujenie, de två konstnärer som skulle gästa konstmässan Supermarket i år, skulle en eventuell omprövning vara fruktlös eftersom den inte kommer hinna genomföras innan mässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.