Kulturpengar till miljonprogrammen

Publicerad

Mer kultur i bostadsområden med lågt valdeltagande och lägre skatt för dagspressen är några reformer.

Dagens budget innehåller både nyheter och bearbetade förslag inom kulturområdet.

Nytt för i år är att reklamskatten för dagspressen sänks i två steg. I många år har branschen efterfrågat en skattesänkning och olika regeringar har utlovat detta. 2017 sänks skatten med 20 miljoner och 2019 med ytterligare 20 miljoner.

Förra året föreslog regeringen en satsning på kultur i miljonprogrammen på 230 miljoner. I årets budget finns en bearbetad version av detta. Nu vill regeringen satsa på kultur- och demokratiinsatser i bostadsområden med lågt valdeltagande. 130 miljoner kronor ska under tre år främja vidareutvecklingen av kultur med hjälp av både statliga och kommunala kulturaktörer, även om regeringen inte menar att lågt kulturintresse och lågt valdeltagande alltid hänger ihop.

– Det behöver inte per automatik vara så, men vi kan ju se att socioekonomiskt svaga områden är också områden där till exempel inte lika många barn tar del av kulturskolans aktiviteter, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Konkreta förslag längre fram

Exakt hur denna satsning yttra sig är oklart i nuläget, men Kulturrådet ska presentera konkreta förslag under hösten, menar Bah Kuhnke.

Regeringen vill också höja stödet för dagstidningar via presstödet med ett maxbelopp på 40 miljoner. Men däremot tar man bort storstadsstödet som är viktigt för särskilt Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet.

Andra nyheter i budgeten är en satsning på Prins Eugens Waldemarsudde på 2 miljoner som ska gå till samarbeten med bland annat regionala museer. Därtill kommer en miljon kronor till samisk kultur.

Sedan tidigare är det känt att regeringen satsar 100 miljoner kronor extra årligen på den kommunala musik- och kulturskolan. Dessutom blir det gratis att gå på statliga museer.

Vill stärka jämställdhetsarbete

Regeringen vill att jämställdhetsarbetet ska stärkas inom statliga myndigheter. Därför får Statens musikverk, Konstnärsnämnden, Statens kulturråd, Statens konstråd och Riksutställningar i uppdrag att ta fram planer för detta inom sina verksamheter.

Sedan tidigare är det även känt att biblioteksersättningen höjs och att regeringen kommer betala för en förstudie av hur ett demokrati- och migrationsmuseum i Malmö skulle kunna utformas.

Totalt ökar kulturbudgeten ökar med 359 miljoner kronor jämför med förra året, varav 80 miljoner består av pris- och löneomräkningar.

Aviserade reformer

Visa

Regeringen lägger 25 miljoner extra på landsortsbiografer.

80 miljoner kronor ska satsas på fria entréer till statliga museer.

100 miljoner kronor ska sänka terminsavgifterna för kommunala musik- och kulturskolan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet