Folkets hus i Ersboda, ett av många Folkets hus som är knutna till riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Folkets Hus och Parker portar SD

Uppdaterad
Publicerad

Folkets Hus och Parker uppmanar nu sina medlemsföreningar att stänga dörren för Sverigedemokraterna.

– Vi ser att det finns anledning att göra det här med anledning av den utveckling vi ser i Sverige med en normalisering av rasism och främlingsfientlighet, säger Calle Nathanson, vd för riksorganisationen Folkets Hus och Parker till SVT.

– För oss är det självklart att vi inte står för rasism och främlingsfientlighet. SD är en organisation som delar upp människor i vi och dom och därför driver de en rasistisk politik, skulle jag säga, säger Nathanson.

”Vi bestämmer själva”

Borde inte alla riksdagspartier få hyra era lokaler?

– Jag har full förståelse för att medier måste släppa fram alla partier. Detsamma gäller i kommunala verksamheter. Men till skillnad från det offentliga är Folkets Hus och Parker en folkrörelse och en frivilligorganisation och vi bestämmer själva vilka som kommer in i våra lokaler.

Har ni fått några reaktioner på er uppmaning från medlemsföreningarna?

– Bara positiva kommentarer och hejarop.

SD: Anmärkningsvärt

– Det är anmärkningsvärt att en förening som åtnjuter stora skattemedel från kommunerna stänger ut en del av kommuninvånarna, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.

Sverigedemokraterna hyr i dagsläget lokaler av en del Folkets hus på olika platser i landet, berättar Kinnunen.

– Det är problem med att hyra på en del håll, men på andra platser funkar det bra. Det är inte alls ovanligt att partiet hyr Folkets hus lokaler, säger han till SVT.

Innebär då den här uppmaningen om bojkott problem för SD?

– Det beror på om den hörsammas eller inte.

”Vill inte uttala mig”

Den nya rekommendationen från riksorganisationen går stick i stäv med den hållning Folkets hus i Umeå antog när SD tilläts hålla ett informationsmöte där i februari, rapporterar SVT:s Västerbottensnytt.

Hur kommer det sig att riksorganisationens syn på det här skiljer sig så mycket från den ni hade i februari?

– Jag har inte läst det här och jag vill inte uttala mig om någonting. Vi ska ha styrelsemöte till veckan och då ska vi ta upp det här, säger Folkets hus styrelseordförande i Umeå, Ingela Wallrud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer