Folkets Hus och Parkers VD Calle Nathanson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkets hus och parker stänger tre biografer

Uppdaterad
Publicerad

Folkets Hus och Parker stänger tills vidare sina tre centralt ägda biografer. Det är biograferna Spegeln i Malmö, Roy i Göteborg och Röda Kvarn i Helsingborg som nu stängs på grund av coronapandemin.

– Vi vill vara med och bidra till att bromsa smittspridningen av corona samtidigt som vi vill rädda vår verksamhet, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Stängningen innebär en stor ekonomisk utmaning för Folkets Hus och Parker.

– Vi har ju inga inkomster, bara kostnader. Hur länge vi kan hålla ut återstår att se, säger Calle Nathanson.

Att besökarna uteblir har också påverkat beslutet att stänga biograferna.

– Folk är rädda, man tar inte del av kultur som man normalt gör och det märks inte minst i biografsammanhang. Därför är det enda rätta beslutet att stänga biograferna, säger Calle Nathanson.

Övriga biografer omfattas inte av beslutet

Folkets Hus och Parker är en biografkedja med närmre 160 biografer. Övriga biografer ägs och drivs självständigt av enskilda lokala medlemsföreningar och omfattas inte av dagens beslut.

– Vår rekommendation till dem är att följa folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer och beslut kring coronaviruset, säger Calle Nathanson.

Han pekar också på att de olika biograferna har väldigt olika förutsättningar.

– Vissa finns på väldigt små orter med få i publiken och där kan ju deras verksamhet bli väldigt viktig. Andra driver stora biografer och där är det andra förutsättningar, säger Calle Nathanson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.