Svenska filminstitutet sänker kraven för stöd till utveckling av långfilm. Foto: TT

Svenska filminstitutet sänker filmstödskraven – vill öka mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas både berättarperspektiv och en mångfald av röster i ansökningarna om utvecklingsstöd för långfilmer, anser Svenska filminstitutet. Därför kommer ansökningskraven att sänkas.

– Det är en nödvändig förändring för att inte stänga ute röster som är viktiga för svensk film och för att få en bredare representation, säger Magdalena Jangard, chef för produktionsstöd på Svenska Filminstutet.

Enligt det nya kravet ska den sökande vara professionellt och dokumenterat verksam som manusförfattare, regissör eller producent inom film, tv eller motsvarande för att kunna söka ett första utvecklingsstöd.

Därmed går det nu att söka stöd i flera steg upp till 200 000 kronor utan att en etablerad producent är knuten till projektet.

Svenska Filminstitutet har länge arbetat hårt för att få filmbranschen mer jämställd men de har mötts av kritik. Av höstens 13 fiktiva långfilmer har bara två regisserats av kvinnor, och inte ett enda manus är skrivet av en kvinna.

– Jag uppfattade det inte som en kritik av oss men däremot är det en kritik av hur det ser ut, säger Magdalena Jangard.

– Att det inte fanns en enda kvinnlig författare bakom höstens spelfilmer, så kan det inte fortsätta se ut. Vi hoppas att den här sänkta tröskeln för att utveckla lång spelfilm ska kunna bidra till en förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.