Foto: Asa Mathat/AFP

”Ted talks förändrar synen på kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Föreläsningarna ”Ted talks” har nu funnits i trettio år och blivit världsberömda för sina virala videor.

Det började med en exklusiv skara människor. I 1980-talets Silicon Valley samlades gruppen för en konferens. De berättade för varandra om de senaste rönen inom teknologi, underhållning och design.

I dag, trettio år senare, är ”Ted talks” ett världskänt begrepp.

– Kärnan har inte förändrats. Det handlar fortfarande om berättelsens kraft för att illustrera, förklara, utmana, inspirera och dela kunskap. Den dramatiska förändringen är spridningen av idéerna. 2006 började vi släppa Ted i form av gratis videor på nätet, säger Bruno Giussani, kurator för den årliga Ted-konferensen.

”Tacksamt format”

Ted-föredragen handlar i dag om allt från biokemi till levnadsöden. Den utvalda talaren har max 18 minuter på sig att prata om ett ämne på ett inspirerande och slagkraftigt vis. Klippen ses sedan av miljontals människor.

Nanok Bie, webbredaktör på SVT och expert på informationsteknik och digitala medier, ser att Ted och liknande sajter är en stor del av nätet i dag.

– Videoformatet är så lämpligt för att sprida idéer. Synupplevelser är ett bra sätt att ta in dem på, säger han.

Det nördigare lyfts fram

Beata Wickbom, expert på sociala medier, har både sett mängder av Ted talks och har själv varit talare i ett svenskt Ted-evenemang.

– Jag tror att Ted har haft stor betydelse som allmänbildare i världen genom att förändra synen på kunskap. Det lite nördigare och speciella har lyfts fram. Det går att göra även smala ämnen intressanta, säger hon.

Kritiserad enkelhet

Ted-rörelsen har också fått kritik. Den amerikanske professorn Benjamin Bratton, till exempel, menar att forskarvärlden, på grund av det populära Ted-formatet, har fått ett krav på sig att vara inspirerande.

Han menar också att Ted-talare tvingas överförenkla sina ämnen.

”Bara en början

Men snuttifiering är inget som Ted-ledningen ser som ett problem.

– Föreläsningarna är inte slutet på en historia: De är en början. Du lyssnar på ett föredrag om neurovetenskap, naturinspirerad design eller ojämlikhet och det kan inspirera dig att vilja ta reda på mer, säger Bruno Giussani.

Nu fyller Ted trettio år. Jubileet firas med en konferens i Vancouver, där ”nästa kapitel” ska diskuteras. De senaste decenniernas viktigaste framsteg ska definieras för större förståelse för framtiden.

Tros växa

Vad gäller ”Ted talks” framtid tror Nanok Bie att konceptet kommer se likadant ut en bra tid framöver.

– Det är en stor sajt och andra stora sajter, som Youtube och Facebook, har inte förändrats mycket genom åren. Jag tror att Ted kommer att finnas kvar och också växa.

  • Ägs av en icke-vinstdrivande stiftelse.

  • Står för ”Technology, Entertainment and Design”.

  • Föredragen finns översatta till 90 språk.

  • Så kallade TEDx-arrangemang, lokala föreläsningar, hålls i 145 länder.

Henrik Ahlén ordar TED-talks i Sverige. Här tipsar han om några favoriter ur föreläsningsskatten. Observera att de hålls på engelska:

Meet globan production's hidden players
Möt de dolda spelarna bakom global korruption. ”Min favorit under Ted Global 2013 och årets vinnare av Ted-priset”.

The Puzzle of motivation
Karriärsanalytikern Dan Pink undersöker motivationen. Vanliga belöningar är inte alltid så effektiva som vi tror, visar forskning.

Turning powerful stats into art
Konstnären Chris Jordan om intressant vardagsstatistik. ”Ett lysande exempel på hur mycket effektivare det är att visualisera istället för att ange siffror”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.