Flera stora annonsörer drar nu undan sina annonser på Youtube. Foto: TT/Lise Åserud

Företag drar tillbaka reklam på Youtube efter larm om barnpornografi

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora företag, som Disney och Fortnite-ägaren Epic games, stoppar sina annonser på Youtube. Detta efter att plattformen beskylls för att visa företagens annonser i material där barn sexualiseras.

Det var i förra veckan som en Youtube-användare och videbloggare beskrev hur Youtubes algoritmer kan leda användare vidare till klipp och kommentarer som sexualiserar barn.

Därefter blev det känt att annonser från flera stora företag, som Disney, Epic games och McDonald's, ska ha visats i samband med filmklippen. Det har fått företagen att stoppa, eller pausa, sin annonsering på video-plattformen. Det skriver Variety.

Hundratals konton stängs av

Kontroversen ska ha lett till att Youtube stängt av över 400 konton och kanaler, och inaktiverat kommentarsfälten på tiotals miljoner filmklipp.

Det är inte första gången som annonser kan ha visats i samband med stötande innehåll på Youtube. År 2017 drog flera företag tillbaka sina annonser efter rapporter om att de kunde ha figurerat i samband med extremistiskt innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.