Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niklas Rådström

Författaren fick akut blodcancer: ”Livet i ett nytt perspektiv”

Uppdaterad
Publicerad
Författaren Niklas Rådström debuterade som poet men har skrivit allt från romaner till filmmanus, operalibretton och dramatik. Nu aktuell med sin första diktsamling på 20 år – eftersom livet ibland kräver poesi.

Niklas Rådström har gjort dramatik av Bibeln och Hitlers barndom. Han har innehaft professorstjänst och skrivit Augustprisade romaner, men började som poet 1975. Nu släpps Då, när jag var poet. I den behandlas livet i ljus och mörker. Bland annat Rådströms sjukdom: akut blodcancer.

– När man får en livshotande sjukdomsdiagnos så ställs ju livet i ett annat perspektiv. Men det här isoleringslivet har vi haft i flera år nu på grund av mina behandlingar som har gjort mig väldigt infektionskänslig, säger han.

Niklas Rådström hanterar svåra händelser genom poesin, berättar han.

– De gånger jag har tagit till poesin har varit stora, livavgörande händelser. Så som när till exempel en vän har dött. Jag minns att Bo Setterlind sa en gång att ”varje människa kan komma i en situation när det kan vara livsnödvändigt att kunna en dikt utantill”. Det tänker jag ofta på. Poesin kan ha den platsen i våra liv. Den kan vara helt oumbärlig ibland.

Se intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer