Arkivbild. Jan Myrdal. Foto: Thomas Johansson/TT

Författaren Jan Myrdal är död – blev 93 år

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och debattören Jan Myrdal är död, uppger Jan Myrdal-sällskapet. Han gjorde sig känd som en produktiv och kontroversiell författare och en högljudd och övertygad debattör.

Beskedet kom från Lasse Diding, vän och grundare av Jan Myrdal-sällskapet.

– Jan har varit försvagad senaste månaderna så det kom inte helt oväntat. Jag har träffat honom regelbundet på slutet och pratat med honom om hans böcker och då han har berättat intensivt, men den sista tiden var han dämpad. Han kunde berätta och prata men han kunde inte skriva längre vilket gjorde att han tappade livsgnistan, säger Lasse Diding till Aftonbladet.

Myrdal lades in på sjukhus i förrgår med förmodad blodförgiftning och avled under förmiddagen idag, skriver Aftonbladet.

Fick sitt genombrott 1963

Jan Myrdal föddes 1927 i Bromma i Stockholm och var son till S-politikern Alva Myrdal och nationalekonomen och S-politikern Gunnar Myrdal.

Han skrev senare självbiografiska uppväxtskildringar som fått stor uppmärksamhet.

Myrdal fick sitt genombrott med boken Rapport från kinesisk by som kom ut 1963 och har sedan dess varit en mycket produktiv författare som skrivit ett sjuttiotal böcker.

– Han gjorde massor med dokumentärfilmer, han skrev hundratals artiklar, han skrev om vin, han gjorde utställningar om olika saker. Hans kunnande var väldigt brett i många olika ämnen, säger Bo Sjökvist, som gjort flera radiodokumentärer om Myrdal och som just nu arbetar med en tv-dokumentär om författaren.

Högljudd debattör

I slutet av 60-talet gjorde sig Myrdal känd som en högljudd röst i den radikala vänstern och han har ansetts vara kontroversiell för sina ställningstaganden för kommunistiska diktaturer, bland annat för Kambodjas röda khmerer och Pol Pots regering.

– Han var väldigt mycket och väldigt egen. Väldigt hatad och väldigt älskad. Han var alltid i konflikt och debatt och tyckte alltid saker om allting, säger Bosse Sjökvist.

I slutet av sitt liv slog sig Jan Myrdal ner i Varberg. Där lämnar han efter sig ett bibliotek med omkring 50 000 titlar.

Jan Myrdal var litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.