Kate Clanchy skriver om sin hyllade bok efter kritik Foto: Twitter/Amazon

Författarens beskrivning av skolbarn kritiseras – nu skriver hon om boken

Publicerad

Den prisbelönta, brittiska författaren Kate Clanchy skriver om sina memoarer efter kritik. Det handlar om hur läraren och författaren beskriver barn som inte är vita och som har funktionsvariationer. 

I boken Some kids I taught and what they taught me redogör Kate Clanchy för 30 års erfarenhet från läraryrket i den kommunala, brittiska skolan. Förra året tilldelades boken Orwell-priset, som premierar politisk litteratur. Nu ska den skrivas om.

De senaste dagarna har kritik formulerats på sociala medier mot hur författaren beskriver sina tidigare elever. I en passage skriver Clanchy om en pojke i klassen “så liten och fyrkantig och afghansk med sin stora näsa och prematura mustasch”. Hon skriver även om två barn på autistspektrumet som hon undervisar att “mer än en timma i veckan tillsammans med dem” skulle irritera henne. 

Kate Clanchy slog inledningsvis ifrån sig kritiken, och twittrade att hon blivit medvetet misstolkad, skriver The Guardian. 

Tweeten raderades senare när kritiken tilltog. Den har delvis kommit från andra brittiska författare som Chimene Suleyman, Monisha Rajesh och Sunny Singh. Samtidigt har författare som Phillip Pullman och Amanda Craig gått ut till Kate Clanchys försvar. 

I fredags publicerade Clanchy ett pressmeddelande i vilket författaren beskrev att den senaste tidens kritik har gjort henne ödmjuk, och att boken nu ska skrivas om och de kritiserade passagerna bytas ut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer