Arkivbild. Pressträff om regeringens stödpengar till kulturen i april. Via länk: Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämndens och Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond. Till höger Anna Serner, vid för Svenska filminstitutet. Foto: Jessica Gow/TT

Författarfondens krispengar klara att delas ut

Publicerad
Författarfonden är klar med fördelningen av krispengarna som nu betalas ut till författare och kulturjournalister. Men behoven av extra insatser är fortsatt stort.

Sammanlagt 438 ansökningar kom in till Författarfonden som fördelar tio miljoner kronor av regeringens krispengar med anledning av coronaviruset. Av dem har 329 beviljats, och pengarna betalas nu ut till ivrigt väntande författare, manusförfattare och journalister.

– De flesta är väldigt tacksamma. Alla är införstådda med att behovet är stort hos många, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Behövs mer i höst

Maxbeloppet är satt till 50 000 kronor, vilket 104 personer har fått. Att man begränsade beloppet gjorde att pengarna räckte ganska bra till antalet, menar Söderström. Men många har haft betydligt högre inkomstbortfall. De som inte har beviljats pengar alls är till exempel personer som inte har kunnat bevisa att inkomstbortfallet berodde på litterär verksamhet.

I dagarna har Författarfonden också beslutat om sina vanliga arbetsstipendier, på sammanlagt 15 miljoner kronor, som Jesper Söderström tror kommer att ha stor betydelse. Men eftersom undantagstillståndet under coronakrisen har blivit så utdraget menar han att det kommer behövas fler stödinsatser under hösten. Författarfonden står redo, säger han.

– Men då kommer det att vara svårare att bevisa inkomstbortfallet, som kommer att upplevas som stora svarta hål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer