Hör Barbara Engelking om att hon tvingas be om ursäkt för sin forskning. Foto: Creative commons

Hon tvingas be om ursäkt för sin forskning: ”Ett försök att avskräcka”

Uppdaterad
Publicerad

Den polska Förintelseforskaren Barbara Engelking har dömts till att offentligt be om ursäkt för sin forskning. Hon ser domen som ett försök att avskräcka forskare, och i förlängningen påverka historieskrivningen om Polens roll under andra världskriget.

– Det råder inget tvivel, säger hon.

Barbara Engelking och Jan Grabowski dömdes under tisdagen för förtal i polsk domstol. Orsaken är att de i sin senaste rapport pekar ut en numera avliden borgmästare som angav judar till den tyska armén, vilket ledde till att de mördades.

Borgmästarens systerdotter stämde forskarna, och nu har en domstol slagit fast att de tvingas be systerdottern om ursäkt offentligt. Hon yrkade även på ett skadestånd på motsvarande ca. 250 000 kronor, vilket avslogs.

Tänker överklaga

Domaren motiverade beslutet att avslå skadestånd med att det skulle få en ”kylande effekt på den akademiska forskningen”. Men Barbara Engelking tycker att domstolen sänder ut en signal till forskarvärlden, med eller utan skadestånd.

– Det råder inget tvivel om att detta är ett försök att avskräcka, att visa forskare att det finns ämnen de gör bäst i att inte röra, säger hon.

De två förintelseforskarna tänker överklaga domen.

I videon kan du höra Barbara Engelkings tankar om att hon tvingas be om ursäkt för sin forskning.

Polen och Förintelsen

Regeringspartiet Lag och rättvisa har de senaste åren lagt sig i historieskrivningen av polens roll under andra världskriget. År 2018 infördes lagar som gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget. Att till exempel använda frasen ”polska förintelseläger” kan ge upp till tre års fängelse.

Regeringen har tidigare tagit kontroll över ett uppmärksammat förintelsemuseum i Gdansk, där historikern och chefen Paweł Machcewicz sparkades och byttes ut mot en som regeringen valt. Samtidigt ändrades museets beskrivning av Polen under andra världskriget. Museet skildrade tidigare ett land som var offer för stormakter, men även ett land där antisemitismen var närvarande: polacker både skyddade och angav judar till armén. Men enligt Paweł Machcewicz raderades dessa nyanser, i regeringens Förintelsemuseum skulle Polen beskrivas som enbart offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.