• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är besviken över att Malmö inte fick det statliga förintelsemuseet. Foto: arkiv / Hans Larsson

Debatten om Förintelsemuseet: ”Stockholmsfixeringen ett jämlikhetsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

En missad chans att ta tillvara på historiska platser och en önskan om statligt resebidrag till museet för skånska skolelever. Det är några av reaktionerna på beskedet om att Förintelsemuseet placeras i Stockholm – något som just nu skapar livlig debatt i södra Sverige.

Besvikelsen lät inte vänta på sig efter tisdagens besked. Malmö som sökt och lobbat för att Förintelsemuseet skulle hamna i landets tredje största stad fick se sig besegrade av huvudstaden.

– Jag tycker man missar en historisk chans att ta tillvara på de historiska platserna här i Malmö och Skåne som har kopplingar till förintelsen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till SVT Skåne.

Hon syftar bland annat på de vita bussarna som anlände till just Malmö och Malmö museum som blev en tillfällig flyktingförläggning.

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som hoppades på ett museum i staden är inne på samma linje och nämner Citadellet, ett slott i Landskrona som tjänade som flyktingförläggning under andra världskriget.

– Jag känner mig lite förundrad över den argumentation som går ut på att om någonting är viktigt så går det inte att förlägga utanför huvudstaden, säger Torkild Strandberg till SVT Helsingborg.

”Malmös barn är fattiga”

Regeringens argument för en placering i huvudstaden är nämligen att ”en lokalisering i Stockholm underlättar för skolelever och allmänhet runt om i landet att besöka museet”, enligt en artikel på DN debatt.

Detta reagerar Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal på. Hon tycker att ”regeringens Stockholmsfixering är ett jämlikhetsproblem.”

”En överväldigande majoritet av landets statliga museer ligger redan i Stockholm”, skriver Ölmedal och fortsätter:

”Regeringen tycks leva i vanföreställningen att resten av Sverige vallfärdar till Stockholm på semestrarna. Men många av Malmös barn är fattiga. Fattigdom är rörelsebegränsning”.

”Dra av offerkoftan”

Judiska församlingen i Malmö har redan förslag på hur museet skulle kunna bli mer tillgängligt för elever utanför Stockholm.

– Kanske genom satellitmuseer eller vandringsutställningar eller digitala lösningar eller att staten kan bidra med en pott för resor till Förintelsemuseet, säger församlingens talesperson Fredrik Sieradzki till Sydsvenskan.

Ledarredaktionen på Sydsvenskan har dock en helt annan inställning och skriver att förlusten är ”delvis självförvållad”:

”Nu gäller det att dra av den skavande och destruktiva offerkoftan och se vad vi här i regionen kan göra tillsammans”, skriver man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.