Linda Fairstein. Foto: AP/TT

Förlag bryter med deckarförfattare efter Netflix-serie

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska förlaget Dutton och brittiska Little, Brown bryter sina samarbeten med den amerikanska författaren Linda Fairstein efter Netflix-serien When they see us. Fairstein var chef för sexualbrottsroteln i Manhattan i slutet av 80-talet och början av 90-talet och framställs i serien som en av de skyldiga till att fem tonåringar blev oskyldigt dömda för våldtäkt.

When they see us är baserad på den verkliga händelse där fem pojkar i åldrarna 14 – 16  år 1990 dömdes för en brutal överfallsvåldtäkt i New York de inte begått. De avtjänade fängelsestraff och fick sedermera upprättelse efter att den verkliga gärningmannen erkände brottet många år senare. Fallet har även blivit föremål för dokumentären Central park five.

Trots att inga bevis fanns mot pojkarna genomförde polisen förhör med dem i flera timmar utan deras föräldrar närvarande. Erkännanden till händelser som inte skett tvingades fram. En av de ansvariga cheferna var Linda Fairstein på sexbrottsroteln i Manhattan. I serien spelas hon av Felicity Huffman (som själv kan få fängelsestraff efter att ha mutat ett universitet för att få sin dotter antagen).

Har skrivit över 20 bestsellers

Efter sin poliskarriär blev Fairstein deckarförfattare och sedan When they see us lades upp på Netflix har hon fått hård kritik för sitt arbete på 80- och 90-talet. Flera upprop mot Fairstein har startats där folk kräver att hon hennes böcker ska sluta säljas, att hon ska ställas inför rätta och att hon ska avsättas från en college-styrelse där hon sitter.

Nu rapporterar The bookseller att två förlag, amerikanska Dutton och brittiska Little, Brown bryter sina samarbeten med författaren.

Enligt Variety har Linda Fairstein skrivit över 20 bestsellers sedan mitten av 90-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.