Detalj ur formgivaren Knut Stahles ritning av en pappersdrönare. Foto: Knut Stahle

Formgivare skapar drönare av papper

Uppdaterad
Publicerad

Vill uppmärksamma människor på USA:s användning av drönare i Jemen och Pakistan.

Formgivaren Knut Stahle har konstruerat en egen drönare av papper som kommer att delas ut och provflygas under en demonstration på Medborgarplatsen i dag.

– Definitionen av en drönare  är ’en obemannad luftfarkost’, så ett pappersflygplan är ju en drönare på riktigt, säger Knut Stahle till Kulturnyheterna, och ett kul sätt att informera på.

Barack Obama i Sverige 2013

Vill ha debatt om drönare

Knut Stahle tycker inte det finns tillräckligt mycket information om i vilken utsträckning USA faktiskt använder sig av drönare i sitt krig mot terrorn. Hans pappersdrönare kan ses som ett grafiskt debattinlägg.

När den är vikt ska den likna de drönare som USA använder. Men vecklar man upp den finns där information bland annat om hur många drönarattacker Bush beordrade och hur många fler som utförts under Obama.

– De flyger riktigt bra också. Vi provflög igår och de håller sig i luften riktigt länge, säger Knut Stahale till Kulturnyheterna.

Nödvändigt ont

Chefen för CIA:s underrättelsetjänst har i amerikanska medier sagt att drönarattacker är effektiva och president Barack Obama kallar dem för ett nödvändigt ont.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet