Statens historiska museer mäktar inte med inflödet av svenska fornfynd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fornfynd väller in till historiska museer: ”En stor utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Statens historiska museer kan motta tusentals fornfynd efter en utgrävning. Inflödet av arkeologiska föremål har blivit så stort att myndigheten har svårt att hantera situationen, rapporterar Sveriges radios Kulturnytt.

Nya arkeologiska fynd görs ofta i Sverige. Tusentals föremål kan hittas vid en enda utgrävning, för att sedan lämnas in till Statens historiska museer.

– Det kan vara kärl, det kan vara knivar eller smycken. Variationen är väldigt stor, säger Elisabeth Regner, ansvarig för de arkeologiska samlingarna på Statens historiska museer, till Kulturnytt.

Än syns ingen minskning av inflödet av fornfynd – flera kommande infrastrukturprojekt, till exempel bygget av Ostlänken, kommer snarare att innebära ännu fler arkeologiska fynd.

– Det här är en stor utmaning för oss, säger Elisabeth Regner.

”Läget är mycket allvarligt”

Man mäktar varken med att ta emot alla föremål eller att vårda de som redan finns i samlingarna, enligt myndighetens ledning. Vad som behövs för att förändra situationen är mer resurser för att bland annat anställa personal.

– Vi behöver mer pengar. Om man vill att vi ska ha en adekvat vård och tillgänglighet till samlingarna, då är läget mycket allvarligt skulle jag säga, säger Maria Jansén, överintendent vid Statens historiska muséer, till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.