Försäljningen av studentlitteratur minskar

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av studentlitteratur minskar. Bokförlagen menar att orsaken till minskningen ligger i en ökad olaglig kopiering av litteraturen.

Enligt statistik från branschen har försäljningen av kurslitteratur hittills i år minskat med tre procent.

– En typisk universitetsbok säljer i 300 exemplar om året, det är ingen massmarknad som för Harry Potter eller Henning Mankell. Det finns inget utrymme för minskningar om den här typen av smal kurslitteratur ska överleva, säger Stefan Persson, vd på förlaget Studentlitteratur, till Svenska Dagbladet (SvD).

I somras trädde en ny hårdare kopieringslag i kraft. Enligt den blev det förbjudet att kopiera hela eller större delar av en bok. Den nya lagen tycks dock alltså inte ha fått avsedd effekt.

På Akademibokhandeln menar man att den minskade försäljningen beror på flera faktorer. Förutom den olagliga kopieringen uppges färre studenter och fler distansstudenter vara del av förklaringen till försäljningsminskningen.

På Sveriges förenade studentkårer tror man att det höga priset på kurslitteraturen uppmuntrar till kopieringen.

– Förutsättningarna för att köpa kurslitteratur för över 5 000 kronor per år finns inte med dagens studiemedelssystem. Naturligtvis stödjer vi inte olaglig kopiering av upphovsrättsligt material, men litteraturen i dag är oerhört dyr. Det märkliga är att studentlitteraturen är den del av hela litteratursektorn där vi inte sett ett tydlig prissänkning efter momssänkningen, säger Sveriges förenade studentkårers ordförande Niclas Sigholm till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.