Försäljningsrekord inför återöppnandet av kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Idag försvinner de restriktioner som gäller bland annat deltagartak vilket i praktiken innebär att kultursverige öppnar igen. Biografkedjan Filmstaden väntar en rekordhelg och flera landsomfattande kulturinstitutioner känner av trycket från publiken.

– Redan första dagen hade vi försäljningsrekord för den nya Bondfilmen, säger Helena Eklund marknadsdirektör för Filmstaden.  

Hur ser det rekordet ut? 

– Vi ligger nu på 63 000 försålda biljetter för Bond, så det är ju fantastiska siffror, säger Helena Eklund. 

Bättre än före pandemin

Filmstaden har med de tidigare restriktionerna kunnat fylla som mest ungefär en tredjedel av varje salong med publik. Från och med nu blir det möjligt att fylla hela salongerna igen. Och på biografkedjans  klassiska huvudkontor i Råsunda i Solna är förväntningarna höga.

– Vår uppskattning av första öppningshelgen är att vi kommer sälja någonstans strax över 150 000 biljetter. Det kan jämföras med en bra helg 2019 då låg det på ungefär 120 000 biljetter en bra helg, säger Helena Eklund.  

Så ni förväntar er att det kommer gå bättre i helgen än före pandemin? 

 – Ja, faktiskt. Men det beror på att vi har en storfilm som släpps, säger Helena Eklund. 

Tickster: ”Explosionsartad ökning”

Även hos Sveriges största biljettplattform Tickster märker man av förväntan, både från arrangörer och publik.  

– Ökningen är explosionsartad. Bara under september månad har nästan lika många arrangörer sålt biljetter hos oss som under hela året 2021, säger Niclas Lindeberg, vd för Tickster.  

Är det slutsålt? 

– Mycket är slutsålt och även mindre lokaler säljer slut nu. Det mesta säljer väldigt, väldigt bra just nu, säger Niclas Lindeberg.  

”Stanna hemma om du är sjuk”

På Riksteatern som har 230 föreningar i hela landet ser man också att biljettrycket är stort inför återöppnandet.  

– Min uppfattning är det är ännu bättre än normalt. Jag vet till exempel en teater som sålt 14 000 biljetter på bara en dag, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.  

Vad vill du säga till besökarna? 

– Välkomna. Vi är redo. Det kommer bli mycket bra scenkonst runt hela landet. Men också: ta det lugnt! Känner du att du inte riktigt är i form så stanna hemma och så kommer du nästa gång när du är i full form, säger Magnus Aspegren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.