100 miljoner till kulturskolorna efter nyår

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa 100 miljoner på att sänka avgifterna för musik- och kulturskolorna.

Kostnaden för kommunala musik- och kulturskolan varierar stort beroende på var i landet man bor. Men det här vill regeringen och Vänsterpartiet jämna ut.

”Vi har lovat mer kultur till fler”

I den kommande budgeten lägger man 100 miljoner kronor på att sänka avgifterna. Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger att regeringen äntligen kan börja leverera sin politik.

– Mer kultur till fler är vad regeringen har lovat och nu kan börja leverera. Det ska inte vara familjernas ekonomiska förutsättningar som avgör om barn ska kunna få kulturell bildning, säger hon.

”Man kommer fram till summor emellanåt”

Men hur de 100 miljonerna ska fördelas efter årsskiftet är inte klart än. Och en svårighet är att kommunerna har så olika förutsättningar. På vissa håll i landet kan det kosta uppemot 1700 kronor för ett barn per termin, medan det på andra håll är gratis.

– Taxan är en utmaning, men det finns andra. Tillgänglighet, långa köer och brist på lärare är andra. Nu ska vi arbeta fram hur medlen ska bli använda.

”Jätteviktigt steg”

Ulla Andersson är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson och hade önskat sig en maxtaxa inom kulturskolan på 300 kronor. Så långt når man inte med den här satsningen men Ulla Andersson ser det som ett ”jätteviktigt steg”.

– Kulturskapande är bra för allt lärande i övrigt. I diskussionen om kunskapsskolan som pågår i dag är det bra att komma i håg att kulturskapandet är viktigt för andra ämnen, säger Ulla Andersson.

”Höga ambitioner för kulturen”

Enligt kulturministern kan det komma ytterligare reformer i höstbudgeten på måndag.

– Vi kommer lägga vår första riktiga budget och vi har höga ambitioner för kulturen. 

Hur blir det med satsningen på konstnärlig verksamhet i miljonprogrammen?

– Jag måste hänvisa alla sådana spekulationer till höstbudgeten som presenteras på måndag, säger Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.