”The Heart part 5” är Kendrick Lamars första singel på 4 år. I musikvideon byts hans ansikte ut mot kända ansikten som O.J Simpson, Will Smith, Kanye West, Kobe Bryant, Jussie Smollett och Nipsey Hussle Foto: Amy Harris/AP/TT

Kendrick Lamars nya singel – ett farväl?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nyligen spontansläppte Kendrick Lamar sin första singel på fyra år. Han rappar utifrån Kanye West, Will Smith och Nipsey Hussles perspektiv. Kendrick vill sprida förståelse – men samtidigt känns det som att han försöker säga hej då. 

Mariana Benyamin Sir

Reporter, Kulturnyheterna

Alla Kendrick Lamar-fans har markerat den 13 maj i kalendern. Det är då rapparens efterlängtade och femte album ”Mr. Morale & The Big Steppers” kommer. Den nya singeln ”The heart part 5”, är ett koncept som har följt med under hela Kendrick Lamars karriär. Inför varje albumsläpp kommer en singel med titeln ”The Heart” som ett slags smakprov på vad som komma skall – eller en varning till andra rappare om att Kendrick är tillbaka för att ta över. Den här gången känns det mer som ett farväl.  

Videon försvann från Youtube

”The Heart part 5” blev på några timmar en stor musiknyhet. Dels är det Kendricks första singel på 4 år, men även för att videon sticker ut på många sätt. 

I den avskalade musikvideon syns Kendrick Lamar framför en vinröd vägg. Han rappar samtidigt som hans ansikte byts ut mot andra kända ansikten: O.J Simpson, Will Smith, Kanye West, Kobe Bryant, Jussie Smollett och Nipsey Hussle.  Vissa av personen är ”cancelled”, vissa har gått bort.  Efter ett antal timmar plockades videon ned från Youtube – för att senare dyka upp på nytt. Varför den försvann och lades upp på nytt är i skrivande stund oklart.

Handlar om olika perspektiv

Låten inleds med att Kendrick berättar för sina fans att han med åldern har insett att livet handlar om perspektiv och att hans perspektiv skiljer sig från ditt. Samtidigt som Kendricks ansikte byts ut, övergår texten i olika perspektiv. Han rappar ”In the land where hurt people hurt more people”, ansiktet är nu utbytt mot Will Smiths. I fjol kom Wills självbiografi där han öppnar upp om sin tuffa barndom och våldsamma pappa. I mars skapade han världsrubriker efter att ha smällt till komikern Chris Rock på Oscarsgalan. Sårade människor sårar ännu fler människor. 

Hyllar Nipsey Hussle

Sista versen är tillägnad den amerikanska rapparen Nipsey Hussle.  Nipsey hade slitit med sin musikkarriär i många år, släppt en drös mixtapes och 2018 kom hans debutalbum ”Victory lap” som gav honom hans första Grammy-nominering någonsin. Nipsey var mån om att ge tillbaka till samhället och sina hemtrakter genom investeringar. Han hade bland annat en butik i södra Los Angeles, tragiskt nog var det precis där han sköts ihjäl 2019. Ett dödsbesked som chockade hela hiphop-världen. Nu ändras Kendricks ansikte till Nipseys som informerar sin familj att han är i himlen. ”And to the killer that sped up my demise, I forgive you, just know your soul is in question”, han förlåter mördaren i samma ledaranda som Nipsey hade. 

Början på slutet

Genom ”The Heart part 5” försöker Kendrick Lamar förklara att livet handlar om perspektiv och vi alla har olika perspektiv.  Vi lever i en tid där ett felsteg i kombination med cancel-kulturen kan innebära slutet för din karriär. Kendrick försvarar inte, han försöker förklara och genom det sprida någon form av förståelse. Lika mycket som det känns som en samhällskommentar, lika mycket känns det som början på slutet. Som ett farväl från Kendrick Lamar. Kanske blir albumet som kommer på fredag det sista vi får från honom.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.