Shakespeares första bok. Foto: Mount Stuart House

Shakespeares första bok har hittats

Uppdaterad
Publicerad

Ett exemplar av William Shakespeares första bok har hittats i Skottland. Boken trycktes 1623 och är en av de mest eftertraktade böckerna i världen.

Experter från universitetet i Oxford har verifierat att det är William Shakespeares första bok som har hittats på Isle of Blue i Skottland, rapporterar BBC. Boken, som är den första samlingen av Shakespeares pjäser, är extremt sällsynt enligt experterna.

Emma Smith, som är professor i Shakespearestudier vid Oxford University, berättar att hennes första tanke när hon fick höra att de trodde sig ha hittat det unika exemplaret var:

– Så fan heller.

Men vilken överraskning det blev när hon inspekterade boken och den visade sig vara äkta.

– Vi hittade en bok som vi inte visste fanns, säger Emma Smith.

Ställs nu ut

Boken trycktes sju år efter Shakespeares död och innehåller en samling på 36 pjäser. Den omfattas av tre volymer som nu kommer att ställas ut för allmänhetens beskådan på Mount Stuart House där boken hittades.

Enligt Emma Smith är det inte känt hur många exemplar som boken trycktes i men vissa experter menar att det ligger runt 750 stycken. Runt 230 exemplar vet man existerar än idag, den senaste hittades för två år sedan i Frankrike. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer