Linjeskeppet Dristighetens galjonsfigur går nu att se gratis på Marinmuseum i Karlskrona, även Moderna museet i Malmö har fri entré. Foto: Anneli Karlssson/Åke E:son Lindman

Första dagen med fri entré

Publicerad

Efter flera turer kunde de statliga museérna slå upp dörrarna – utan att ta betalt.

Idag blev en av den rödgröna regeringens kanske största kulturreformer verklighet. Detta efter att projektet legat på is – först på grund av att regeringens budget röstades ner, sedan för att regeringen presenterade en åtstramad kulturbudget i våras.

Lockade annan publik

Men nu är det dags, och några av muséerna har redan dragit igång. Moderna museet i Malmö och Stockholm slopade sin entré 19 januari och Marinmuseum i Karlskrona redan i julas.

– Vi märkte på en gång att det kom en lite annan publik, säger Ann-Sofi Noring, vice chef på Moderna museet.

– En hel del förstagångsbesökare som vill komma hit för att man är lite nyfiken men kanske inte har så mycket kunskap om vad som finns att se här. Bara i rummet där jag befinner mig nu hänger verk av konstnärer som Picasso, Braque och Matisse. För många är de bara namn, men här blir de ju verklighet när man kommer innanför dörren. Just det här att bryta ett mönster man har eller byta ut en vana att inte gå hit, att inte undersöka, det tror vi att just det här med avgiften underlättar.

”Tidig julklapp”

På Marinmuseum i Karlskrona har det varit gratis sedan 22 december.

– Vi blev valda till årets museum 2015 och tyckte att det var värt att fira även i slutet av året såklart, säger Susanne Ekblad, publikchef på Marinmuseum. Därför ville vi bjuda våra besökare på en tidig julklapp i form av fri entré. Det kom ca 1000 personer mer än samma period förra året.

Prislappen: 80 miljoner

Regeringen har avsatt 80 miljoner till satsningen och det har diskuterats om pengarna verkligen kommer att räcka. De statliga museerna har haft fri entré tidigare. Något man dragit lärdomar ifrån inför den här gången.

– Vi gör flera olika insatser under året, säger Susanne Ekblad på Marinmuseum. Bland annat ska vi ha kvällsöppet, så att museet är öppet för dem som jobbar, att vi har öppet när folk är lediga. Vi kommer också att satsa lite mera på visningsverksamhet och tex ha temavisningar för dem som är specialintresserade.

Här är det fri entré

Visa

– Armémuseum
– Etnografiska museet
– Flygvapenmuseum i Linköping
– Hallwylska museet
– Historiska museet
– Kungliga myntkabinettet
– Livrustkammaren
– Marinmuseum i Karlskrona
– Medelhavsmuseet
– Moderna museet i Stockholm och Malmö
– Nationalmuseum
– Naturhistoriska riksmuseet
– Sjöhistoriska museet
– Skoklosters slott
– Statens centrum för arkitektur och design
– Världskulturmuseet i Göteborg
– Östasiatiska museet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer