Niklas Svensson på ubåtsjakt i helikopter. Foto: TT

Försvaret tackar media

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret avslutade i dag den den intensiva insatsen i Stockholms skärgård. En jakt som svensk media rapporterat mycket flitigt om.

Under presskonferensen tackade Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad alla privatpersoner som genom mejl och telefonsamtal bidragit under observationen, och tillägger sedan:

– Även media har bidragit med information på ett mycket positivt sätt.

”Svenska medier har hamnat i en krigspsykos”

Debattörerna har dock inte varit lika nöjda med medias rapportering. Författaren och journalisten Lars Borgnäs är en av alla dem som ifrågasatt medias rapportering under rubriken ”Svenska medier har hamnat i en krigspsykos” på SVT Opinion.

Även i torsdagens avsnitt av SVT Debatt diskuterades huruvida medias pådrag varit rimligt.

SVT:s programchef: ”Det har varit svårt”

Ulf Johansson, programchef för SVT:s riksnyheter fick frågan om han är stolt över bevakningen i veckan.

– Ja det är jag, totalt sett är jag stolt och nöjd men det har varit svårt. Den här debatten visar att SVT har blivit attackerad från två fronter. Tidigt blev vi attackerade för att vi låg för lågt utav olika mediadebattörer, senare för att vi varit med och trissat för mycket.

– Grunden för mitt beslut att vi gick igång och drog igång extra resurser under helgen det bygger delvis på bakgrunden som finns om aggressionerna och de ökade spänningarna efter både Krim och Ukraina, och uppgifterna att det fanns krypterade signaler från det här området via ryska båtar till Kaliningrad.

”Det här är ju nästan Monty Python”

Men Ulf Johansson säger också att det finns saker som han är mindre nöjd med.

– Jag tycker att vi höll ut och höll på för mycket måndag och tisdag när det inte kom något nytt. Jag kan villigt erkänna att jag som ansvarig utgivare har varit osäker flera gånger under de här skeendena. Jag tycker att de här lajvarna ute till havs inte tillförde så mycket när det gått en fyra fem dagar, säger han.

Sveriges Radios tidigare korrespondent och rysslandskännare Vladislav Savic håller med om att den ihärdiga rapporteringen på plats känts bristfällig.

– Det här är ju nästan Monty Python. Jag menar, det är löjets skimmer över bevakningen. Inte att man bevakar men varför breddar man inte kvalitén istället för att visa det här ”här ser man ingenting”, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet