Anders Olsson säger att Svenska Akademin har tagit ett stort steg framåt under kvällens möte. Foto: TT

Fortfarande ovisst om Frostensons framtid

Uppdaterad
Publicerad

Efter Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset i Stockholm under torsdagen är det ännu oklart hur Katarina Frostensons framtid som ledamot i Akademien ser ut. Samtidigt var Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson optimistisk.
– Vi har tagit ett stort steg framåt, sade han i samband med mötet.

Under torsdagen sammanträdde Svenska Akademiens 14 ledamöter i Börshuset i Stockholm för första gången efter julledigheten. En fråga stod högt upp på agendan: Katarina Frostensons vara eller icke vara i Akademien.

Men det var en förtegen skara ledamöter som mötte havet av journalister efter att mötet avslutades och det är fortfarande oklart hur poeten Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademin ser ut.

– Vi har tagit ett stort steg framåt, meddelade den ständige sekreteraren Anders Olsson i samband med att mötet avslutades.

Vill kompenseras ekonomiskt

Poeten Katarina Frostenson debuterade 1978 med diktsamlingen I mellan och har sedan dess blivit en av de mest tongivande poeterna i Sverige. 1992 valdes hon in i Svenska Akademien och är i dag en av fyra ledamöter som är kvinnor. Dock är varken Frostenson eller Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius aktiva i Akademiens arbete, detta som konsekvens av institutionens kris i våras.

Katarina Frostenson är också gift med Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, och står anklagad för brott mot institutionens regler kring sekretess, något som Frostenson själv bestrider.

Den 7 januari skickade Katarina Frostenson ett förlikningsförslag till Svenska Akademien där hon meddelade att hon kan tänka sig att lämna sin stol om hon kompenseras ekonomiskt så att hon kan försörja sig som poet.

Exakt hur mycket det handlar om har inte offentliggjorts.

Fungerade som en gemenskap

Akademiledamoten Kristina Lugn sade under kvällen till TT att hon tror att det nya tillskottet av ledamöter är positivt för Akademiens samarbete i frågan.

– Jag tror det kommer att fungera jättebra. Jag har läst i tidningen att det kommer vara så spänt i dag, det finns inget som tyder på det, säger hon.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson delar Kristina Lugns bild av att samarbetet fungerar bättre nu.

– Det kändes som att vi fungerade som en arbetsgemenskap igen i Akademien, säger Olsson till TT.

Kulturnyheterna har sökt Katarina Frostenson, Anders Olsson, Sara Danius och Peter Englund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer