Fortsatt hårt klimat för bloggare i Kina

Publicerad

Kinesisk bloggare gripen misstänkt för sexköp. Vissa menar att myndigheterna försöker tysta ännu en kritiker.

I fredags greps en flitig mikrobloggare i Peking, misstänkt för att ha köpt sex av en prostituerad kvinna. I Kina höjs röster som menar att anklagelsen är falsk och att gripandet är ett sätt för regeringen att tysta bloggaren.

Bland dem som ifrågasatt polisens motiv bakom gripandet är Hu Xijn, redaktören till Kinas statligt drivna dagstidning Global Times. ”Det går inte att utesluta möjligheten att myndigheterna arresterar [mikrobloggaren] med en prostituerad för att ge honom en tuff tid”, skrev Hu Xijn i ett blogginlägg under gårdagen som en stund senare försvann, rapporterar AP.

Över 12 miljoner följare

Den amerikansk-kinesiska bloggaren i fråga har regelbundet vidarebefordrat reformvänliga inlägg i sin mikroblogg på den kinesiska, twitterliknande sajten Weibo. Utöver det diskuterar han ofta frågor gällande Kinas luftkvalitet och matsäkerhet.

Efter fredagens gripande har bloggarens namn skjutit i höjden bland de mest sökta termerna på internet och många ställer sig kritiska till gripandet, skriver AP.

Regimen kallar bloggare till möten

Den senaste tiden har den kinesiska regimen haft möten med populära mikrobloggare för att få dem att gå med på vissa standardiseringar gällande webbanvändandet. Statliga medier har även anklagat några mikrobloggare för att försöka försvaga socialismen och för att förespråka västerländska värderingar genom lögner och negativa nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play