Samtal till 1177 fanns tillgängliga på nätet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förundersökningen mot Computer Sweden nedlagd

Publicerad

Förundersökningen mot två medarbetare på Computer Sweden har lagts ner, rapporterar Medievärlden. De bägge journalisterna polisanmäldes av vårdentreprenören Medhelp efter att Computer Sweden avslöjat att miljontals 1177-samtal fanns tillgängliga på nätet.

I februari avslöjade Computer Sweden att miljontals samtal till Vårdguiden 1177 fanns tillgängliga via vanliga webbläsare. Samma månad polisanmälde vårdentreprenören Medhelp, som har ansvar för 1177:s servrar, Computer Swedens chefredaktör och ytterligare en journalist för dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

Nu är förundersökningen nedlagd, rapporterar Medievärlden. Beslutet fattades redan i maj, men har inte varit allmänt känt förrän nu.

– Dataintrånget får ses som befogat vägt mot det publicistiska syftet och det faktum att det är angeläget att missförhållanden i offentlig verksamhet och andra ämnen av allmänintresse kan belysas i massmedia, säger Zilla Hirsch till Medievärlden.

Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng kommenterar beslutet på Twitter:

”Utfallet är det enda rimliga och åklagarens tydliga motivering är viktig för alla som bedriver undersökande journalistik i Sverige. I övrigt har jag inget att tillägga.”

Mehelp skriver på sin hemsida att de tycker att det är bra att saken är utredd och avslutad och att företaget ”vidtagit åtgärder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.