Hör paleontologen om de sönderfallande fossilerna. Foto: Naturhistoriska riksmuseet, Elizabeth Watson

Fossilkris på landets museer: Larmar om söndersmulade föremål

Uppdaterad
Publicerad

Spruckna mammutbetar och söndersmulade dinosaurieben. Landets museer med naturhistoriska föremål är i akut behov av ökade resurser för att kunna bevara fossila föremål. Det sträcker sig från undermåligt inomhusklimat till den fysiska hanteringen av fossilerna, problem som grundar sig i resursbrist.

Sex av tio museer klarar inte av att ta hand om naturhistoriska föremål, det visar en enkät som Artdatabanken har gjort. Det handlar om tusentals, ibland miljontals, år gamla biologiska objekt som nu faller sönder. 

Undersökningen visar att problemet är rikstäckande och några av museerna med i enkäten är Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk och evolutionsmuseet i Uppsala.  

Lars Werdelin är vertebratpaleontolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som också är med i undersökningen. Enligt honom handlar det om en omfattande personalbrist. Fossilsamlingarna växer snabbare än mängden anställda. 

– Vi gallrar inte bort något eftersom vi behöver alltihop. Och trots att personalen vuxit lite de senaste åren så går det inte att komma ikapp, säger Lars Werdelin. 

Avgörande för forskningen

På naturhistoriska museet i Stockholm finns 1,5 miljoner objekt enbart på den paleontologiska enheten. Varje exemplar är biologiskt och har egna egenskaper. Därför menar Werdelin att ökade resurser är avgörande för att bevara så mycket som möjligt. Både för forskningen och dess framtid men också för naturarvet. 

– Vi är ett 20-tal anställda som har hand om den här mängden föremål, utöver det så saknas också kompetenta konservatorer, säger Lars Werdelin. 

– Det här är allvarligt. Det är vårt kulturarv vi pratar om, vi kan inte låta det förgås. Det är inte rimligt att vi ska låta det förstöras på något vis när vi vet lösningen, ökade resurser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.