Fotoutställning om drömmar och ikoner

Uppdaterad
Publicerad

Människor med Downs syndrom har ofta varit osynliga i historien och konsten. Nu är de huvudpersoner i utställningen Ikoner- en utställning om att få finnas på Fotografiska museet.

I 21 välbekanta och klassiska scener porträtteras människor med Downs syndrom i en utställning som öppnar på World Down Syndrome Day, den 21 mars.

– Man måste börja någonstans. Jag hoppas att den här utställningen öppnar upp för att människor med Downs syndrom får finnas och synas i alla sammanhang, så att det inte blir nödvändigt med en separatutställning på ett särskilt tema med en viss typ av människor, säger fotografen Emma Svensson.

Baserad på drömmar

I porträtten gestaltar modellerna ikoner som Divan, Rebellen, Drottningen och Prima Ballerinan. Inspirationen kommer delvis från modellernas egna drömmar.

– Jag är ballerinan och det beror på att jag har en talang för dans. Jag har alltid dansat, hela uppväxten. Dansen kommer inifrån, säger modellen Ida Johansson.

Ett samarbetsutställning

Idén till utställningen kom från två kostymörer som arbetade för Glada Hudikteatern. Fotografiska museet nappade på uppslaget och det här är första gången som museet varit involverat i hela processen, från bildidé till färdig utställning. Det var också museet som anlitade fotografen Emma Svensson som ligger bakom Rockfoto och vanligtvis arbetar med mode-, reklam- och musikfoto.

– Jag är oerhört tacksam för att ha fått vara med i den här processen, det har inneburit att jag har träffat människor som jag annars inte hade mött, säger Emma Svensson.

Varför är undertiteln ”en utställning om att få finnas”?

– Jag tror det handlar om att man idag, till följd av fosterdiagnostik, kan välja om man  vill behålla ett barn med downs syndrom eller inte. Det här gör att det föds allt färre människor med downs syndrom. Till slut kanske det inte finns några kvar, säger Emma Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.