Foto: Scanpix

FP: Kulturbudgeten behöver växa mer

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturens ställning och ett tydligare fokus på kvalitet.
– Sverige behöver en mer offensiv kulturpolitik. Och ett politiskt ledarskap som säger att kultur är viktigt, säger Folkpartiets kulturpolitiske talesperson.

Hur viktig är kulturen för er?

– Den är viktig och den blir viktigare. Sverige är påväg in i ett nytt skifte och förändringar gör att människor måste reflektera mer över vad det innebär att vara människa. Kreativiteten blir också viktigare. Det finns en tydlig koppling tycker jag, mellan kulturpolitiken och skolpolitiken. Det handlar om att människor ska växa. Ur den synvinkeln är kulturen väldigt viktig för Folkpartiet, säger Christer Nylander som är Folkpartiets kulturpolitiske talesperson.

Vad tycker ni är de viktigaste kulturfrågorna?

– Just nu funderar vi mycket på litteraturens ställning. Det är en av de största utmaningarna. Vi ser att det finns ganska stora klyftor i läsförmåga och läsintresse. En annan fråga är att jag tror att vi behöver bli tydligare med kvalitetsinriktning på kulturpolitiken. De statliga stipendierna och kulturpengarna ska gå till kultur som håller hög kvalitet. Det måste vara syftet med att ha en statlig kulturpolitik. En tredje sak är att kulturen måste få större plats i samhället och politiken.

Hur ska kulturen ta större plats i samhället?

– Den statliga kulturbudgeten behöver växa ytterligare. Vi behöver en mer offensiv kulturpolitik. Våga rikta in den på att främja professionalitet och kvalitet. Där är det också viktigt med ett politiskt ledarskap som säger att kultur är viktigt.

Tycker du att det saknas ett sånt politiskt ledarskap nu?

– Om man jämför med andra länder som Frankrike och Tyskland så är det inte alls lika självklart att ledande politiker har ett intresse för litteratur och kultur. Jag tror att det är en brist för Sverige.

Vilka kulturfrågor har Folkpartiet drivit?

– Vi är mycket nöjda med att skapande skola har genomförts. Sen är jag personligen mycket nöjd med att vi fick en litteraturutredning. Där var jag drivande. Jag är mindre nöjd med hur vi hanterat pensionerna på scenkonstområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet