• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ruben Östlund. Foto: TT

”Framgångståget Ruben Östlund tuffar vidare efter ett litet hack i rälsen”

Publicerad

ANALYS · Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin om The Squares vinstchanser på Oscarsgalan.

Fredrik Sahlin

Fredrik Sahlin

Filmkritiker

Framgångståget Ruben Östlund tuffar vidare efter ett litet hack i rälsen igår då The Square lite överraskande inte vann Guldbagge för Bästa film. Det är för övrigt lite lustig att man pratar i termer som revansch när en film vunnit en Guldbagge för bästa regi och foto, det hade de flesta andra varit riktigt nöjda med, men Vinsten av Guldpalmen satte The Square i en högre division, vilket också höjer förväntningarna.

Det vore naturligtvis kul om Östlund roffar åt sig statyetten. Inte för att den är svensk – jag har aldrig förstått den där sportjournalistiska nationalismen kring film – utan för att det är en mångbottnad, snygg, listig och underhållande samhällskommentar i filmform.

Det är så klart stenhård konkurrens, och det är oftast tyngre dramer, inte satirer, som vinner Oscar för bästa engelskspråkiga film, men har man gått så här långt kan det gott gå hela vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.