Från krigets Ukraina till Stockholms internationella poesifestival

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll, fredag, inleds den 25:e upplagan av Stockholms internationella poesifestival på Dramatens lilla scen. Drygt tiotalet poeter från flera världsdelar uppträder, Kulturnyheterna har träffat två. 

Efter 15 timmars bussresa från Lviv i Ukraina till närmsta flygplatsen i Warszawa är litteraturprofessorn och poeten Halyna Kruk lite mör. Kvar i hemlandet, kämpande i armén, är hennes make, juristen.  

– Det viktigaste för en poet i krig är att överleva, och ibland tar det all ens tid, säger Halyna Kruk.

– De första månaderna efter krigsutbrottet kunde jag inte skriva en rad, men sen började jag skriva och lägga ut på sociala medier och jag märkte att folk uppskattade det.

Kollegan märkbart tagen

Isländske poeten Sjón var med på den allra första poesifestivalen för 25 år sedan, och är märkbart tagen av sin ukrainska kollegas berättelse: 

– Poesin är ju vårt främsta verktyg för att bevara vår mänsklighet. I såna här extrema tider tvingas alla seriösa författare ompröva sig själva: varför gör jag det jag gör? Vad är viktigt?

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.