Symbolladdad kulturpolitik i Frankrikeval

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens val i Frankrike står det klart att kampen om landets presidentpost nu står mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Och i en valkampanj som till stor del kretsat kring nationell säkerhet, invandring och den ”franska identiteten” har kulturpolitiken ett stort symbolvärde.

Under den franska valdebatten har kandidaterna framförallt använt sig av frågor inom kulturområdet för att illustrera sina respektive idealsamhällen.

Och vinnarna efter gårdagens valomgång, Emmanuel Macron och Marine Le Pen, har också vitt skilda åsikter kring hur landets framtida kulturpolitik ska föras.

Profilerar sig som intellektuell

Den oberoende socialliberalen Emmanuel  Macron vill införa obligatorisk kulturundervisning i skolorna för att betona kulturens vikt.

Han vill även ge landets 18-åringar 5000 öronmärkta kronor var för kulturkonsumtion och införa utökade öppettider för biblioteken.

Men Emmanuel Macron skapade även ett visst rabalder, då han i en tv-intervju under valkampanjen slog fast att den franska kulturen inte är en utan flera.

– Jag tror på den franska kulturen, men det finns inte bara en kultur. Den franska kulturen är som en flod med mängder av bifloder.

Le Pen: ”Kulturens patriotiska syfte”

Enligt Macrons motståndare Marine Le Pen har landets kultur istället framförallt ett patriotiskt syfte.

Under valkampanjen har hon också betonat vikten av att bevara det franska kulturarvet och landets traditioner, men rent konkret inte bidragit med några löften inom kulturområdet.

I de kommuner som tidigare styrts av hennes parti Nationella Fronten har man däremot sett prov på åtgärder på kulturområdet, enligt Alice Petrén, utrikeskorrespondent på Sveriges Radio.

– Nationella Fronten har varit känt för att ha rensat ut på biblioteken och tagit bort böcker på 90-talet, och fick mycket kritik för det. Man har sagt att man inte ska upprepa det, men när man tittar på de kommuner man styrt, så har man till exempel bytt misshagliga namn på gator – man rensar ut.

Den 7 maj avgörs vilken av de två kandidaterna som tar över presidentämbetet i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.