Boken La familia grande startskottet i ny fransk metoo-debatt om incestuösa övergrepp. Foto: Editions Seuil/TT

Ny fransk bok får tusentals att vittna om övergrepp under #metooinceste

Uppdaterad
Publicerad

I boken La familia grande anklagar juristen Camille Kouchner sin styvfar – en välkänd fransk intellektuell och medieprofil – för att ha våldtagit hennes tvillingbror då han var tonåring. Boken har startat ett nytt metoo-upprop i Frankrike: #metooinceste, rapporterar flera franska medier.

#metooinceste samlar just nu tusentals vittnesmål om incestuösa övergrepp på sociala medier i Frankrike.

Den nya debatten kommer precis ett år efter att den franska författaren Vanessa Springoras bok Samtycket, om hur en då 50-årig manlig författare förförde henne sexuellt när hon var 14 år, något som orsakade stor skandal och ledde till en debatt kring synen på sex med barn i Frankrike.

Incestanklagelser

Den här gången är det en känd fransk statsvetare och tidigare politiker som ofta figurerat i franska medier som pekas ut som förövare. I Boken La familia grande som släpptes 7 januari anklagar mannens styvdotter, Camille Kouchner, honom för att ha våldtagit hennes tvillingbror från det att han var 14 år. Övergreppen ska ha ägt rum på 1980-talet.

Den utpekade mannen har lämnat alla sina uppdrag efter anklagelserna i boken och åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning mot honom, rapporterar BBC. I en tweet som senare raderades skrev mannen att han ser boken som ett personligt påhopp och väljer att lämna sina uppdrag för att inte skada de institutioner han verkar inom.

”Jag reagerar inte och jag har ingenting att säga. Allt jag skulle kunna säga skulle, hur som helst, förvrängas”, säger mannen om anklagelserna till veckomagasinet L’Obs.

Tusentals vittnesmål

Camille Kouchners bror, som i boken kallas för ”Victor”, har bekräftat innehållet i sin systers bok för tidningen Le monde. Men en rättsprocess mot mannen kan bli svår att driva igenom då preskriptionstiden löpt ut, och eftersom anklagelserna kommer från Camille Kouchner och inte direkt från offret själv.

I debatten som boken La familia grande har rört upp vill många bryta det tabu som finns kring att prata om incestuösa övergrepp. Bland de tusentals vittnesmål som läggs ut på sociala medier under #metooinceste syns kommentarer som: ”Jag var femton år. Min bror”, ”Det var min farfar”, ”Jag var sex år, flera gånger”, rapporterar L’Obs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.