Döden på Nilen, Dune och West Side Story är några av Fredrik Sahlins filmtips inför hösten. Foto: 20th Century Fox/Warner Bros

SVT:s kritiker om filmhösten: Remakes är stora trenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång biotorka bjuder hösten på flera nya storfilmer, och enligt filmkritiker Fredrik Sahlin är det framför allt påkostade remakes som kommer att synas på vita duken.

Filmhöstens stora trend är ny producerade tolkningar av gamla filmer och böcker. Här är några exempel på vad biopubliken kommer att bjudas på:

Döden på Nilen

En av Agatha Christies mest kända romaner, Döden på Nilen, från 1937, handlar om mästerdetektiven Hercule Poirot som befinner sig ombord på ett kryssningsfartyg på Nilen. Deckaren har filmatiserats flera gånger tidigare, på 70-talet och 00-talet. Den nya filmatiseringen är en fristående uppföljare till Mordet på Orientexpressen (2017), och i huvudrollen syns Kenneth Branagh, som även är filmens regissör.

Dune

Författaren Frank Herbert gav 1965 ut sci-fi-romanen Dune, som utspelar sig i ett framtida, intergalaktiskt samhälle. Regissören David Lynch gjorde om boken till film 1984, där den sedemera flitigt anlitade Lynch-skådespelaren Kyle MacLachlan gjorde sin filmdebut i huvudrollen. I den nya filmatiseringen, som regisseras av Denis Villeneuve, har de svenska skådespelarna Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson fått varsin roll. 

Rebecca

Den brittiske författaren Daphne du Mauriers skrev 1938 romanen Rebecca, som den legendariske filmskaparen Alfred Hitchcock två år senare bestämde sig för att göra till film. Berättelsen kretsar kring en ung kvinna som arbetar som sällskapsdam till den rika Mrs. Van Hopper. I höst kommer regissören Ben Wheatlys version av den suggestiva kärleksberättelsen, med skådespelarna Lily James, Armie Hammer och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna.

West side story

Den älskade musikalen West side story, som spelats på stora scener världen över sedan premiären 1957, handlar om omöjlig kärlek i 50-talets New York. Musikalen blev till film på 60-talet, och nu har den välkände regissören Steven Spielberg valt att göra sin egen tolkning. Kärleksparet Tony och Maria, sprungna ur två rivaliserande gäng, spelas av Ansel Elgort och Rachel Zegler.

Hör filmkritiker Fredrik Sahlin berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.