Moderna museet i Stockholm Foto: TT

Fri entré på statliga museer återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Den fria entrén till statliga museer kommer inte att tas bort. I alla fall inte om S/MP-regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna går igenom och Löfven godkänns som statsminister. Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till TT.

Avgiftsfri entré på statliga museer infördes av S och MP 2016, men enligt den budget framlagd av Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades i genom i riksdagen skulle gratisbesöken avskaffas från den 1 januari.

Beslutet väckte kritik och flera museichefer ansåg att man fått för kort varsel för att kunna ställa om. Något som fick M och KD att skjuta på återinförandet till 1 april.

– I förslaget till den överenskommelse vi gjort är vi överens om att återställa den fria entré som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tog bort i all hast. Det är ett tydligt steg i rätt riktning vad gäller kulturpolitiken. Vi prioriterar våra museer och den fria entrén så den kommer att löpa på, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Reformen har tidigare beräknats kosta omkring 80 miljoner, men någon exakt siffra vill kulturministern inte uppge.

– Det kommer att handla om tillräckligt mycket medel utifrån när det kan börja gälla, säger hon.

Centerpartiet var ursprungligen emot reformen, men lade ned sina röster i kulturutskottet. Motiveringen var att fri entré främjar storstadskultur framför landsbygden. Fri entré på de statliga museerna infördes för första gången av S-regeringen under 2004 och 2005. Reformen avskaffades av Alliansregeringen 2007.

Efterfrågar långsiktighet

Mats Persson är generalsekreterare för intresseorganisationen Sveriges museer. Han tycker att den skiftande hållningen från politiskt håll som präglat frågan med entréavgift är problematisk  – och efterfrågar nu långsiktighet för att verksamheterna fortsättningsvis ska kunna arbeta med kontinuitet i sin planering.

– Vi ställer oss inte för eller emot fri entré eftersom vår medlemsbas ser väldigt olika ut. Men den här ryckigheten är olycklig för våra medlemmar och det skapar svårigheter att planera och förhålla sig till vad som gäller, säger Mats Persson till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.