Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en granskning av Håkan Nessers bolag i lågskattelandet Malta 2018 åtalades författaren för grovt skattbrott. Se alla turer i fallet sammanfattade på 60 sekunder. Foto: TT/Per Nilsson

Friande dom mot Håkan Nesser överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Håkan Nesser friades i tingsrätten från tre fall av grovt skattebrott. Åklagare Anne-Charlotte Boo överklagar nu domen till hovrätten.

Anne-Charlotte Boo yrkar att tingsrättens dom ändras så att Håkan Nesser döms för tre fall av grovt skattebrott.

Hon överklagar även de frikännande domarna gällande Håkan Nessers ekonomiska rådgivare och en tredje åtalad person. Hon vill att hovrätten dömer rådgivaren för medhjälp till grovt skattebrott i sex fall, samt att den tredje personen döms för tre fall av grovt skattebrott.

Stockholms tingsrätt frikände alla tre då det inte ansågs bevisat att de hade agerat med uppsåt. Även åklagarens yrkande om skattetillägg avslogs.

Åtalades för tre fall av grovt skattebrott

Det var sommaren 2022 som Håkan Nesser åtalades för tre fall av grovt skattebrott. Bakgrunden är att han inte redovisade utdelningar och intäkter från ett bolag registrerat i Malta mellan 2013 och 2015, i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige 2013 och då bytte skattehemvist.

Både försvaret och åklagarna har i stora delar samma uppfattning om det faktiska händelseförloppet, i stället är det de tilltalades uppsåt som är i centrum för den rättsliga prövningen.

”Ekonomisk idiot”

När Skatteverket 2019 upptaxerade Håkan Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en ”närmast ekonomisk idiot”. Han sade också att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter och bad om ursäkt för det inträffade.

Han har hela tiden förnekat brott och sagt att utdelningarna gjordes på inrådan av den ekonomiska rådgivaren. Tingsrätten menade även i sin dom att händelseförloppet har haft sin grund i vårdslöshet från rådgivarens sida.

Nessers advokat Conny Cedermark säger till Kulturnyheterna angående överklagandet:

– Åklagarens överklagande är förvånande. Tingsrättens dom är föredömligt tydlig och det saknas skäl till ändring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.