Runsten U 746 Hårby-stenen i Enköpings kommun. Texten lyder ”Vigisl lär resa stenen efter sin son Sigrev, Torgöt ristade denna sten”. Foto: Mons Brunius/TT

Fritt fram att söka fornminnen

Publicerad

Nyfiken på var närmaste runristning, avrättningsplats eller något annat fornminne är beläget? Svaret finns sannolikt i den digitala söktjänsten Fornsök som Riksantikvarieämbetet utvecklat.

Via datorn eller mobilen går det numera att se både registrerade fornminnen och undersökningar som är på gång i det geografiska område man är intresserad av, ner på sockennivå.

”Informationen är nu mycket mer aktuell och komplett än tidigare. Så fort en arkeologisk undersökning är planerad så syns den i systemet och informationen fylls på efterhand”, säger Malin Blomqvist, antikvarie och sakkunnig inom fornminnesinformation på Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.

Myndigheten påminner dock om att det inte är fritt fram att börja gräva och härja bara för att man vet platsen för fornborgen eller bengömman: Alla fornlämningar och kulturlämningar har lagskydd och får inte utsättas för åverkan utan tillstånd från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.