Katarina Frostenson Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Anders Wiklund/ TT

Frostenson lämnar inte Akademien frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Frostenson lämnar inte Svenska Akademien frivilligt. Nu går Akademien vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.

– Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Svenska Akademien skickade tidigare under hösten en resolution till Katarina Frostenson där man vädjade till henne att frivilligt lämna sin stol. Resolutionen lämnades länge obesvarad av Frostenson.

Nu har hon meddelat att hon utsett ett juridiskt ombud som ska representera henne i kontakterna med Svenska Akademien.

Krisen i Svenska Akademien

”Står inte och stampar”

– Det innebär att vi kan fortsätta utredningen om misstankarna om stadgebrott. Det är väldigt skönt att vi har kommit in i en annan fas. Vi står inte och stampar på samma fläck, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Vi får ta om vårens process igen, men på ett sätt som gör det möjligt för henne att få en mer rättvis behandling.

Katarina Frostenson är gift med den så kallade kulturprofilen som den 1 oktober dömdes till två års fängelse för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Fallet med kulturprofilen blev början till krisen i Svenska Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen.

Tros ha läckt uppgifter

När avslöjandet gjordes tillsatte Akademien en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna. I den ska det bland annat ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand skulle ha läckt uppgifter om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

Hade ni inte hoppats att hon skulle gå självmant?

– Det är klart att det hade gått snabbare om hon hade gjort det. Då hade vi kommit vidare, men det är bra att hon bestämmer sig för hur hon vill ha det, det gör det också lättare för oss så att vi får ett tempo i utvecklingen.

Tror du att det finns någon möjlighet att hon skulle kunna stanna kvar i Akademien?

– Jag kan inte alls bedöma det. Det beror helt och hållet på hur hennes ombud ser på utredningen och hur vi möter de svårigheter som kommer upp under den här processen. Det kan komma upp nya frågor om vittnen, vittnesmål och allt möjligt som vi inte har klart för oss i dagsläget, svarar Anders Olsson.

– Men det viktiga är att Katarina själv får komma till tals, det har hon inte gjort tidigare. Det var den stora bristen i våras, att hon inte ville vara med i den utredningen.

Anders Olsson vet inte exakt hur lång tid utredningen kan ta, men gör bedömningen att det kan röra sig om ett par månader. Katarina Frostenson har inte hört av sig personligen till Svenska Akademien utan meddelar sig via sitt juridiska ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet