Även fast det finns många starka kvinnliga karaktärer i Game of thrones får de 3 gånger mindre taltid än de manliga karaktärerna. Foto: TT

Game of thrones kvinnor står i skuggan av män

Uppdaterad
Publicerad

Utåt sett har flera tunga roller i tv-serien Game of thrones spelats av kvinnor. Men en ny studie av ett svensk analysföretag visar att de kvinnliga karaktärerna i Game of thrones får prata ungefär tre gånger mindre än de manliga, skriver BBC.

Det har pratats om att de kvinnlig karaktärerna, till exempel Cersei, Daenerys, Arya och Sansa, i fantasyserien Game of thrones fått mer plats och haft starkare röster i seriens senare säsonger. Det svenska analysföretaget Ceretai har gjort en studie över hur mycket kvinnliga karaktärer får synas och prata i Game of thrones. Studien visar att kvinnorna får prata ungefär tre gånger mindre än männen, skriver BBC

Studien visar att männen får ungefär 75 procent av all prat-tid i serien. Ceretais vd Matilda Kong vill att deras data ska öka medvetenheten kring ojämställdhet i film och populärkultur.

– Vi vill inte tala om för folk vad de ska titta på, men vi vill att det ska finnas en medvetenhet kring vad vi konsumerar. Vi skapar oss lätt omedvetna fördomar. Det vi tittar på är inte en rättvis bild av hur verkligheten ser ut, säger Matilda Kong till Kulturnyheterna.

Sämre än generell statistik

Säsong åtta var den säsong där kvinnorna fick minst taltid, endast 22 procent, den säsong där de fick prata mest var i säsong sju med 31 procent. Alla andra säsonger ligger under 30 procent taltid. Avsnitt fem i säsong fyra är det avsnitt där kvinnor fått tala mest, men fortfarande inte mer än de manliga karaktärerna.

– Den här studien är lite sämre än den generella statistiken. Vi trodde att taltiden skulle ligga på 30 procent, men den här är lite sämre, säger Matilda Kong.

Statistik över taltid för män och kvinnor per avsnitt och säsong. Foto: Ceretai

Män både hörs och syns mer

Ceretai har tagit fram algoritmer som kan identifiera mans- och kvinnoröster, med syftet att upptäcka stereotyper och normer i populärkulturen. Enligt företaget finns en statistisk felmarginal på ungefär 8 procent, men det skulle fortfarande innebära mer taltid för männen.

Den karaktär som fått snacka mest i serien (säsong ett till sju) är Tyrion Lannister med över 1300 repliker, vilket är 32 procent mer än den kvinna som ligger i topp – Cersei Lannister. På andra plats kommer Jon Snow, därefter Cersei på tredje plats, Daenarys Targaryen ligger på fjärde plats och Jamie Lannister på femte.

– Många tycker nog att det finns många starka kvinnor i Game of thrones och att den inte är ojämställd. Men datan visar att oavsett om handlingen innehåller starka kvinnor så får de inte komma till tals. Det kvinnor tycker och säger är inte lika viktigt, säger Ceretais vd Matilda Kong.

Kvinnorna i serien får inte bara prata mindre än männen, de får även mindre skärmtid. Sammantaget säsongerna ett till sju har manliga karaktärer över 3000 minuter i rampljuset och de kvinnliga har strax över 2000 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.