Arkivbild från 2015. Coolio blev 59 år. Foto: Chris Pizzello/TT

”Gangsta's paradise”-rapparen Coolio död

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Coolio är död, uppger TMZ. Han var en av de stora hiphopartisterna på 1990-talet, framför allt med låten ”Gangsta’s paradise” från 1995.

Den amerikanske artisten har varit aktiv även de senaste åren. I somras spelade han på festivalen ”Vi som älskar 90-talet” som turnerade runt i Sverige.

Så sent som för ett par veckor sedan stod han på scenen vid Riot Fest i Chicago.

Bland hans andra kända låtar kan nämnas genombrottet ”Fantastic voyage” från 1994 och 1996 års ”1, 2, 3, 4 (sumpin’ new)”.

Totalt blev det åtta album, men det var främst de första tre ”It takes a thief”, ”Gangsta's paradise” och ”My soul” som tog sig upp på försäljningslistorna.

Han har också synts i ett antal amerikanska och brittiska dokusåpor, och dömdes 2016 till skyddstillsyn för olaga vapeninnehav sedan han ertappats med ett laddat vapen i sin ryggsäck på en flygplats i Los Angeles

Coolio, eller Artis Leon Ivey Jr, som han egentligen hette, avled i en bostad i Los Angeles. Enligt hans manager Jarez ska ambulans ha tillkallats när han hittades livlös i ett badrum hos en vän. Jarez uppger för TMZ att ambulanspersonalen tror att det rörde sig om en hjärtattack.

Coolio blev 59 år gammal.

Skådespelerskan Michelle Pfeiffer, som var med i musikvideon till den Grammy-belönade ”Gangsta's paradise” uttryckte sin sorg på instagram.

”Ett liv som blev alldeles för kort. Jag minns honom som inget annat än älskvärd. 30 år senare får jag fortfarande rysningar när jag hör låten”, löd kommentaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.