Foto: Claudio Bresciani/TT

Dotter och Anton Ewald till final i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriterna Dotter och Anton Ewald gick direkt till final i Melodifestivalen. Ewald var rörd till tårar efteråt.

– Jag trodde jag skulle åka ut, säger han.

Dotter snubblade på målsnåret ifjol då hennes låt ”Bulletproof” hamnade på andra plats i finalen. Nu får hon en ny chans med sin kraftfulla ”Little tot”.

Direkt efter programmets slut var Dotter jublande glad, men erkänner att omröstningen var svettig.

– Jag var inte nervös för att sjunga, men när man står där och väntar på om man ens går vidare i första ronden... Det är en jobbig känsla. Jag har ju stått där och åkt ut tidigare, säger Johanna ”Dotter” Jansson på presskonferensen efteråt.

Stark dans gav Ewald finalplats

Dotter får sällskap av en annan förhansfavorit. Anton Ewald kammade hem den andra finalplatsen med sitt dansfokuserade nummer ”New religion”. Det är tredje gången Ewald deltar i Melodifestivalen, senast var 2014. 

Och han var rejält omskakad när han mötte pressen efteråt.

– Det är väldigt överväldigande, jag är mållös. Om jag ska vara helt ärlig så trodde jag att jag skulle åka ut. Det var länge sen jag syntes så jag var rädd att folk inte skulle uppskatta mig.

Tog ledigt från matbutiken

Två bidrag gick i vanlig ordning vidare till Andra chansen.

Debutanten Frida Green tog hem den ena platsen med låten ”The Silence”.  Frida har tidigare medverkat i Idol 2020 men åkte då ut under kvalveckan. Inför kvällens tävling fick hon ta ledigt från matbutiksjobbet i Ystad.

– Nu ska jag hem och har tagit ledigt på måndag. Jag jobbar inte förrän på torsdag, säger hon till SVT.

Den andra Andra chansen-biljetten gick till tävlingens mest rutinerade underhållare. Artisterna och skådespelarna Eva Rydberg och Ewa Roos skrällde med sin ”Rena rama ding dong”, kanske tävlingens mest udda bidrag – med mycket humor och med dansare utklädda till seniorer.

Kvällens övriga bidrag med artisterna Patrik Jean, Wahl feat. Sam och Julia Alfrida är utslagna ur Melodifestivalen.

Slutresultat deltävling 2:

Finalister: Dotter – Little Tot och Anton Ewald – New Religion

Andra chansen: Frida Green – The silence och Eva Rydberg & Eva Roos – Rena rama ding dong

Plats 5: Patrik Jean – Tears run dry

Plats 6: Wahl feat. Sam – 90-talet

Plats 7: Julia Alfrida – Rich

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.