Dan Park har upprepade gånger dömts för hets mot folkgrupp. Bland annat för olika former av antisemitiska yttringar, rasistiska affischer och en skylt med ett nedsättande budskap mot romer. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gatukonstnären Dan Park döms till fängelse – för hets mot folkgrupp

Publicerad

Gatukonstnären Dan Park döms till tre månaders fängelse för nätpubliceringar som bedöms som hets mot folkgrupp. Det är inte det första fängelsestraffet för Dan Park, som meddelar till Sveriges Radios Kulturnytt att han kommer att överklaga domen.

2014 dömdes gatukonstnären Dan Park och galleristen som ställde ut hans bilder för hets mot folkgrupp eftersom hans bilder varit kränkande och nedsättande för svarta personer. Då dömdes Dan Park till fem månaders fängelse för en utställning på ett galleri i Malmö.

Nu går gatukonstnären samma öde till mötes igen, efter publiceringar på internet. Rasistiska tweets, affischbilder med rasistiska ord och bilder av svarta har lagts ut på hans twitterkonto och blogg vid fem tillfällen. 

Malmö tingrätt har nu dömt Dan Park till tre månaders fängelse och skadestånd på 15 000 kronor till en av de tre målsägande. Domstolen friar gatukonstnären på två åtalspunkter gällande hets mot folkgrupp och ofredande.

I en kommentar till Sveriges Radios Kulturnytt säger Dan Park att han kommer att överklaga domen.

Kulturnyheterna söker Dan Park för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.