Lady Gaga-tolkning, färre jurygrupper och Dana International – så blir finalen

Uppdaterad
Publicerad

I den sista akten av jakten på Sveriges bidrag till Eurovision song contest väntar ett sammelsurium av underhållningsformer där bland annat ett gästspel från Eurovision-vinnaren Dana International blandas med en tolkning av fjolårets vinnarbidrag i modern dans.

Genrepet av finalen under fredagskvällen böjd på en riktigt dramatisk öppning. De fyra programledarna anlände till Friends arena i Solna i husbilen som har var återkommande rekvisita under turnén och när Sarah Dawn Finer skulle ta klivet ur bilen trillade hon från trappsteget. Dramatiken varade bara i en kort sekund innan hon var på benen igen, något som hon skämtade om senare under kvällen. Men programledarna var märkbart nervösa inför genrepet.

Bombastiska mellanakter

Traditionsenligt kommer finalen att bjuda på mycket musikunderhållning som inte enbart består av de tolv tävlingsbidragen. Benjamin Ingrosso och Felix Sandman som slutade på en första respektive andraplats förra året öppnar finalen med sin duett “Tror du att han bryr sig”.  

Melodifestivalen 2019

Finalen bjuder också på två Eurovision-ikoner i en duett. Det är Charlotte Perrelli och Israels Eurovisionvinnare från 1998, Dana International, som tillsammans möts i ett nummer av glitter och rosa tyll. 

Charlotte Perrelli och Dana International. Foto: TT

Comeback gör också Sarah Dawn Finers humoristiska karaktär EBU-ambassadören Lynda Woodruff. Inslag som fick delar av den svårflörtade genrepspubliken att vika sig av skratt.  

Och som för att sätta en extra guldkant på kvällen har programledarna valt att göra sin egen tolkning av Lady Gagas Always remember us this way från den Oscarsnominerade filmen A star is born.

Färre jurygrupper

Precis som förra året kommer tittarnas röster att stå för hälften av resultatet i finalen. Andra halvan av makten ligger hos den internationella juryn som i år har blivit något omarbetad. Istället för jurygrupper från elva länder, som det var förra året, är det nu åtta länder som kommer att ge sin dom under lördagens final.   

Länderna i internationella juryn

1. Portugal 

2. Österrike 

3. Australien 

4. Cypern 

5. Frankrike 

6. Finland 

7. Storbritannien 

8. Israel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet