Konstnären Gittan Jönsson. Foto: TT

Gittan Jönsson får Konstnärsnämndens stora stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Bildkonstnären Gittan Jönsson har tilldelats Konstnärsnämndens Stora stipendium. Jönsson, som varit verksam som konstnär sedan 1960-talet, ser stipendiet som en uppmaning till att fortsätta arbeta.  

–  Jag drömmer om att skriva en opera, säger Gittan Jönsson till SVT Kultur.  

För ett halvår sedan ringde det i Gittan Jönssons telefon. Då fick hon veta att hon skulle tilldelas Konstnärsnämndens Stora stipendium – ett stipendium som delas ut till ”en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer”, enligt Konstnärsnämnden.  

– Först tänkte jag: ”det här är väl inte jag värd”, säger Gittan Jönsson.

– Det är kanske lite typiskt att man tänker så, att man är osäker.

Men nu ser hon stipendiet som en uppmaning till att fortsätta det konstnärliga skapandet, i olika former. Bland annat drömmer hon om att skriva en opera. Stipendiet har också fått henne att känna sig aktuell som konstnär.

– Jag har varit så politiskt inriktad, jag har alltid gillat att ha ett budskap i min konst. Det har inte alltid passat in i konstlivet, men nu känns det som att tiden har hunnit ikapp mig, säger Gittan Jönsson.

Disk och porslinsfigurer 

Den feministiska och politiska undertonen har länge funnits med i Gittan Jönssons konst. Bland hennes mest kända verk finns målningarna Diskkasterskan och Vandrerskan (den senare är en parafras på Caspar David Friedrichs Vandraren över dimhavet). Hon har också blivit känd för sina städande porslinsfigurer som ingår i verket Dammsugerskan.  

Flera av Gittan Jönssons porslinsfigurer föreställer kända kvinnor, däribland Svetlana Aleksijevitj, Niki de Saint Phalle och Sara Danius.  

Konstnärsnämndens motivering

”Gittan Jönsson tilldelas Stora Stipendiet 2021 för sin betydande roll för den feministiska konsten och sina mångbottnade och ofta finurliga tolkningar av samhällets maktstrukturer utifrån ett djupt politiskt och humanistiskt engagemang. Utan en tanke att slå sig till ro delar hon numera sin konstnärliga tillvaro mellan Berlin och Skåne, och utmanar ständigt och obändigt sociala roller och föreställningar om genus. Gittan Jönsson är en bildkonstkonstnär som fritt rör sig mellan genrer och som också gör film och har spelat i band. Med rötter i 70-talets kvinnorörelse är hon en viktig ledstjärna för generationer av efterföljande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.