Globalisering ger likriktade hem

Uppdaterad
Publicerad

Globaliseringen har gett allt färre oupptäckta platser. Men också en känsla att världen ser likadan ut vart man än kommer, något som fotografen Martin Adolfsson gestaltat i en ny fotobok.

Det hela startade under en flygresa till Thailand.

– Vi skulle precis landa och då såg jag små husen från ovan och tänkte att allt ser exakt ut som Stockholm, säger fotografen Martin Adolfsson till Kulturnyheterna.

Så fick Martin Adolfsson idén att resa runt i världen och fotografera visningshem. Han låtsades vara husspekulant och lät assistenten spela frågvis fru medan han smygfotade med dold kamera. Han besökte åtta länder på fem kontinenter, länder där medelklassen växt väldigt snabbt. Som Kina, Indien, Mexiko, Sydafrika och Brasilien. Trots de stora geografiska avstånden slogs han av hur lika hemmen såg ut.

– Det här är en ny global medelklass som vi inte sett tidigare. Många av personerna som bor i dessa områden delar mer erfarenheter med varandra än med landsmännen som bor utanför, säger Martin Adolfsson.

Det handlar om välbeställda områden, inte förorter som brinner, detta trots titeln – Suburbia Gone Wild.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Foto & klippning: John Kassman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.