De som ville följa ”prisutdelningen” hänvisades till arrangörernas sociala medier. Foto: Chris Delmas/AFP/TT

Filmpriser presenterades utan galaglans: ”Väldigt konstig natt”

Uppdaterad
Publicerad

Att kalla det för en gala är en överdrift men trots skandaler och kritik presenterades ändå årets Golden globes-priser under natten.

”The power of the dog” och ”West side story” fick de mest prestigefyllda priserna – bästa drama respektive bästa musikal/komedi.

Det som brukar kallas Hollywoods största fest blev i år en privat middag.

Då organisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), vars medlemmar röstar fram pristagarna, kritiserats för bland annat korruption och rasism samt en skenande spridningen av coronaviruset beslutades att galan inte skulle bli av i vanlig bemärkelse.

I stället för röda mattan, filmstjärnor och direktsänd tv hölls en middag för HFPA-medlemmar och några utvalda gäster på hotellet Beverly Hilton. De som ville följa ”prisutdelningen” hänvisades till arrangörernas sociala medier.

Men det var bitvis förvirrande och svårt att klura ut exakt vilken prestation som belönades, då det inte alltid nämndes i inläggen.

”Det krävs 43 muskler för att le. Tack för träningen Andrew Garfield och grattis till Golden globe för bästa skådespelare musikal/komedi”, skrev man exempelvis på Twitter utan att nämna att det var insatsen in filmen ”Tick, tick... boom!” som hade belönats.

I klippet: Hör kulturjournalisten Christina Jeurling Birro om den märkliga galanatten.

Några av storvinnarna

”The power of the dog” och ”West side story” var några av årets storvinnare.

Jane Campions mörka westernfilm ”The power of the dog” är den andra filmen regisserad av en kvinna som vunnit i kategorin ”bästa drama”. Filmen vann också för bästa regi och Kodi Smit-McPhee fick pris för bästa manliga biroll.

Steven Spielbergs ”West side story” tog förutom bästa komedi/musikal hem priserna för bästa kvinnliga skådespelare och bästa kvinnliga biroll – Rachel Zegler och Ariana DeBose.

Därför gick Golden globes mot ett floppår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.