I filmen Goliat förväntas sonen ta över de kriminella affärerna när pappan ska avtjäna ett fängelsestraff. Foto: Triart

Goliat-regissören anmäls för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Filmregissören Peter Grönlund, aktuell med gangsterdramat Goliat, anklagas för förtal. Det beror på att ohederliga rollfigurer i filmen fått ett mycket ovanligt efternamn – ett efternamn som enligt målsäganden tagits av hens släkting.

I den bioaktuella filmen Goliat skildras en familj som lever i marginalen. Mamman är utförsäkrad och pappan ska just avtjäna ett fängelsestraff. Nu har regissören Peter Grönlund, som slog igenom med Tjuvheder, anmälts för förtal på grund av rollfigurernas efternamn.

Enligt anmälaren är efternamnet mycket ovanligt. Dessutom ska Peter Grönlund ha fått idén till efternamnet efter att ha träffat en släkting till anmälaren.

Anmälaren yrkar på ersättning för det påstådda brottet, står det i den polisanmälan som nu överlämnats till Justitiekanslern (JK) för hantering. Filmen hade premiär den 5 oktober.

Kulturnyheterna söker Peter Grönlund och målsäganden för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.