Foto: AP/TT.

Google tar bort BBC-länkar

Publicerad

EU:s lag om ”rätten att bli glömd” för privatpersoner har nu resulterat i att Google tagit bort ett dussintal artiklar från sin sökmotor.

EU-domstolens beslut från i våras innebär att privatpersoner kan begära att sökjätten Google plockar bort artiklar från sin sökmotor som innehåller ofördelaktig information om personen ifråga.

BBC uppger att mediebolaget blivit informerade av Google i samband med att artiklarna inte längre gjordes sökbara med hjälp av en rad sökord. BBC har dock inte fått veta vilka personer som begärt att artiklarna skulle göras osökbara.

Google berättade i förra månaden att trycket från privatpersoner som vill ta bort artiklar om sig själva är mycket stort. Fram till juli månad hade närmare 100.000 personer hört av sig och begärt att totalt 328.000 webbsidor skulle göras osökbara via Google.

Bestämmelserna om rätten att bli glömd gäller enbart EU. Sökvägarna till BBC-artiklarna är alltså fortfarande öppna utanför unionens gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play