Foto: TT/AP Bild.

Googleformulär för rätt att glömmas

Uppdaterad
Publicerad

Google har skapat ett webbformulär där europeiska medborgare kan ansöka om att få sina personliga uppgifter borttagna från sökmotorn.

Formuläret är Googles första steg för att rätta sig efter EU-domstolens krav om att personer ska ha rätt att ”bli glömda” på nätet.

Med hjälp av det kan europeiska användare begära borttagning av länkar med personliga uppgifter som kan vara inaktuella eller skadliga, rapporterar Reuters.

Medier

Google: ”Svår avvägning”

Hur man sedan ska ta hand om den flod av ansökningar som väntas komma in är dock oklart, så även hur lång tid det kan ta att få sina uppgifter bortplockade. Google används för mer än 90 procent av alla nätsökningar i Europa.

”Domstolens beslut innebär att Google måste göra en svår avvägning mellan individens rätt att bli glömd och allmänhetens rätt att veta. Vi har därför bildat en rådgivande expertpanel för att titta grundligt på denna fråga”, skriver Google Sweden i ett uttalande.

Processen från att ansöka om att få data borttaget till att det faktiskt kan ske kommer att vara lång. Och ett beviljande att få bort information betyder heller inte att det helt plockas bort från internet utan snarare att det inte kommer upp som en länk i sökmotorn.

Spanskt rättstvist bakgrunden

EU-domstolens beslut kom efter en spansk rättsprocess där en man begärt att Google skulle ta bort föråldrade, integritetskränkande uppgifter om honom i sökresultaten.

EU-domstolen konstaterade att människor kan ha rätt att få sina uppgifter ”glömda” om dessa anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda rätten till privatliv.

”Det var på tiden att det här gick igenom eftersom vi haft våra europeiska dataskyddslagar sedan 1995. Nu får vi kolla hur det här ska kunna fungera i praktiken”, säger Viviane Reding EU:s rättsliga kommissionär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet